Planten

Ziektes bij Coniferen herkennen

logoHet herkennen van de plagen en ziekten is essentieel om een mooie gezonde tuin te behouden. U zult altijd zien dat het ongedierte tevoorschijn komt als de planten in volle bloei staan. Coniferen kunnen diverse ziekten of plagen hebben, het is de kunst om de eerste tekenen voor te zijn. Hieronder zijn de meest voorkomende plagen en ziekten beschreven.

Voet- en wortelrot: Dit is een bodemschimmel wat wortels doodt en stengels doet rotten. De plant krijgt bruine of zwarte stengels, naalden verkleuren en scheuten sterven af.

Roest: Roest is een schimmel wat de scheuten van de coniferen doet afsterven. De naalden verkleuren en er ontstaan geleiachtige hoopjes op de stam, die daarbij ook kan opzwellen.

Wolluis: De Wolluis is te herkennen aan kleine witte vlekken op de coniferen. Deze witte vlekken is een witte pluislaag van de wolluis. De schade is miniem en  hooguit enkele naalden verkleuren.

Zwam: Als er zwammen op coniferen groeien dan is deze ernstig ziek. Deze worden vaak pas in een laat stadium opmerkt. Symptomen zijn naalden die verkleuren, maar weliswaar niet afvallen.

Wortelschimmel: Deze schimmel groeit op de voet van de den en verspreidt zich via wortelcontact met andere dennen. Coniferen die slachtoffer zijn wortelschimmel daar sterven de scheuten van af.

Takluis: De takluis is vaak te vinden oudere hagen. De takluis is te herkennen aan gele plekken in de coniferen doordat de beestjes de sappen uit de twijgen zuigen. Een boompje kan al sterven als er 5 takluizen aanwezig zijn.641_1

Coniferen zijn sterke planten waar die over het algemeen weinig problemen hebben. Zolang ze maar op de juiste manier behandeld worden. Het is ook belangrijk op welke plaats ze in de tuin staan. Genoeg zonlicht misschien wel het belangrijkste.